Η νομική πτυχή του περιουσιακού:

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η "Επιτροπή Περιουσιών" της Τουρκίας

και το μέλλον των συνομιλιών

 

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου, διοργάνωσαν διάλεξη στις 15/05/2013, με το πιο πάνω θέμα και εισηγητή τον κ. Ανδέα Συμεού, Επισκέπτη Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Στην διάλεξη υπογραμμίστηκε ότι η σημασία του εθνικού θέματος υποβαθμίστηκε λόγω των προβλημάτων της οικονομίας, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση των συνομιλιών μέχρι το Φθινόπωρο, χωρίς ακόμα να γίνει γνωστό ποια μορφή θα έχουν οι συνομιλίες.

Ο κ. Συμεού επεσήμανε παράλληλα ότι η διασύνδεση περιουσιακού και εδαφικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό στο παρελθόν λόγω της εμμονής της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην συζητά χάρτες και αριθμούς για το εδαφικό, κάτι που στην ουσία σήμαινε άρνηση συζήτησης του εδαφικού.

Επίσης ο Συμεού έκανε μια ιστορική αναδρομή και μια νομική ανάλυση των περισσότερων σχετικών με το θέμα αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, την οποία χαρακτήρισε "θρίαμβο", ως την πολύ πρόσφατη υπόθεση Μελεάδρου, η οποία αποτελεί κόλαφο για τους ελληνοκυπρίους που προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ, ακόμα και μετά την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων, δηλαδή μετά την προσφυγή στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας, αλλά και την άσκηση έφεσης στην απόφασή της. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην υπόθεση Orams.

Συμπερασματικά, ο κ. Συμεού τόνισε ότι το Κυπριακό, άρα και το περιουσιακό, είναι πολιτικό πρόβλημα και όχι νομικό, και μόνο η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτύχει ένα, ελπίζουμε επιθυμητό, αποτέλεσμα, ενώ η προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες αποτελεί ημίμετρα.

Την διάλεξη χαιρέτισαν ο Καθ. Γιάννης Βαληνάκης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και η Ελίνα Κωνσταντινίδου, Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με εύστοχες επισημάνσεις από το κοινό.